Udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja
Šibensko-kninske županije "Tvrđava-Knin"
 
Vijesti


Deprecated: Function eregi() is deprecated in /var/www/vijesti/inc/shows.inc.php on line 195
SVI U SPLITU I ZAGREBU O GAY PRIDEU Don Ivan Grubišić: Parade nisu rješenje i u subotu neću u povorku! - 05.lipanj 2012
SVI U SPLITU I ZAGREBU O GAY PRIDEU
Don Ivan Grubišić: Parade nisu rješenje i u subotu neću u povorku!

Sve stranke nam prodaju maglu, sve su iste. To sam govorio još prije šest godina, a uvjerio se i nakon pola godine u Saboru. Nitko u Splitu ne govori o nezaposlenim, stečajevima, lošoj situaciji ..., već o gay paradi. Ako o tome ne govoriš nisi in – kazao je don Ivan Grubišić na konferenciji za novinare u Splitu.

Tvrdi da parade nisu rješenje.

- Gdje će zvučnici, bina ..., sve je to magla. Ako ti ljudi, čija prava podržavam, imaju problema oko legalizacije zajednica, usvajanja djece i sl, to trebaju rješavati institucije, a ne ulica – kazao je Grubišić.

RANIJE

I splitski HSS na konferenciji za medije izrazio je protivljenje održavanju Parade ponosa, Gay prideu, u Splitu.

- Protiv smo održavanja parade kao oblika javnog istupanja. No nemamo ništa protiv građanskog okupljanja na javnoj površini što je ustavno zajamčena kategorija. Nadam se da će svi akteri parade, kao i one udruge koje su protiv parade, smiriti tenzije i poslati umirujuće poruke.

Treba uvažavati različitosti, no ipak pozivam većinu građana da u subotu ne budu na Rivi, već da uživaju u ljepotama Marjana ili Žrnovnice, kazao je Željko Sikirica, predsjednik ogranka.

- Licemjerni su oni vladajući političari koji će sudjelovati u paradi, jer se zna da aktualni zakon o istospolnim zajednicama ne štiti adekvatno gay populaciju. Neka usklade zakon sa najboljim europskim zakonskim standardima i na taj način doprinesu smirivanju tenzija, poručio je Sikirica.

Također je rekao da se u subotu neće naći u povorci.

Pusić i Vrdoljak najavili odlazak na gay pride: To je prvorazredno političko pitanje!

Potpredsjednici HNS-a, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak najavili su danas na konferenciji za novinare odlazak na gay pride u subotu u Splitu naglasivši da time žele dati potporu suzbijanju svakog oblika diskriminacije i provedbi antidiskriminacijskih zakona.
Pusić je podsjetila da se HNS oduvijek zalagao protiv svih oblika diskriminacije i sudjelovao na gay prideovima u Zagrebu i Splitu, jer ih smatraju borbom protiv diskriminacije, za više standarde i građansku jednakost.

Vrdoljak je potvrdio svoj dolazak u Split na gay pride, ocijenivši kako se radi o prvorazrednom političkom pitanju - da se u Hrvatskoj na pragu ulaska u Europsku uniju kaže "ne" nasilju, kamenovanju i uvredama te počne poštivati hrvatske zakone. "S ponosom idemo u Split stati iza vrijednosti iza kojih godinama stojimo", poručio je Vrdoljak.

Na upit o postupcima lokalne splitske vlasti, Pusić je rekla kako su oni pridonijeli podizanju napetosti, umjesto da je smiruju.

Upitana kakve bi mogle biti posljedice na pristupanje Hrvatske EU ne prođe li splitski gay pride kako očekuje, Pusić je rekla kako je taj događaj prilika da Hrvatska i njezino vodstvo pokažu da stoje iza antidiskriminacijskih zakona. Zadaća je hrvatskog društva izboriti se za višu razini građanske jednakosti, rekla je Pusić.

Odgovarajući na novinarski upit o tvrdnjama žena silovanih u Domovinskog rata kako nije našla vremena da ih primi, dok se s druge strane aktivno zalaže za prava LGBT osoba, Pusić je izrazila apsolutnu spremnost da sa ženama silovanim u ratu razgovara o sankcioniranju ratnih zločina i upozorila da je silovanje u ratu jedan od najtežih. Naglasila je da se trebaju uključiti i formalno nadležne institucije, predstavnici Ministarstva pravosuđa, Državnog odvjetništva i pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova i da se zalaže o borbu protiv svakog oblika nasilja. Također je izrazila očekivanje da će svi koji su bili žrtve nasilja i bore se protiv njega biti dosljedni te biti u prvim redovima i na gay prideu.

(H)
Vijesti